Гайгеров брояч

Въпроси и отговори за гайгер-мюлеровия брояч на LVA
chernobyl
Posts: 3
Joined: Sat Feb 09, 2019 4:28 pm

Гайгеров брояч

Postby chernobyl » Sat Feb 09, 2019 4:50 pm

Здравейте!
Отскоро съм любител на радиоактивността и преди около месец си купих от един човек гайгеров брояч кит 11.0.1 с тръба SBM-20, сглобен от него в пластмасова кутийка. Днес купих чорапче за петромакс, но не отчете почти никакво завишение (от фонова радиация около 0,15 микросиверта за час се вдигаше до 0,2 максимум). Такива чорапчета съдържали торий и в близост дозиметрите отчитали повишена радиация. Да, ама при мен не се случи баш така. Вие как мислите - проблем с брояча или празни притеснения?
Поздрави!

User avatar
LVA
Posts: 58
Joined: Sun Nov 15, 2015 2:00 pm
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Гайгеров брояч

Postby LVA » Sat Feb 09, 2019 5:03 pm

Здравейте,

напълно възможно е съвременните къмпинг лампи да не са с торий, например вижте второто мнение тук. Аз също бях чувал такова нещо.
Но може да си купите волфрамови пръчки за заваряване с добавен 2% торий, има ги в повечето заваръчни магазини, аз моята си я купих от Редко ООД в Дружба. Ето тук можете да видите как тестваме един от нашите броячи с нея.

chernobyl
Posts: 3
Joined: Sat Feb 09, 2019 4:28 pm

Re: Гайгеров брояч

Postby chernobyl » Sat Feb 09, 2019 5:29 pm

Видях клипчето. Стойностите не са много високи, въпреки че пръчката се допира плътно до тръбата. Не ми се ще да разглабям всеки път кутийката само за да тествам. Ако ползвам някой източник на по-висока радиация е опасно. То и без това няма откъде да намеря такъв...
Тестваните чорапчета на клипчетата в интернет явно съдържат голямо количество торий, защото показанията на броячите са доста високи (до няколко микросиверта/час). Това чорапче, което аз купих, е за 80 ст. от местната железария. Имаше някакви надписи по опаковката, но бяха на китайски.
Успокоих се, защото се бях стреснал да не би да има някакъв проблем брояча, макар че за този един месец е работил нормално (поне така мисля, защото все пак отскоро се занимавам с такива неща).
Имам и един друг въпрос - случайно да знаете дали от България се правят екскурзии до Припят и Чернобил? Това е моя мечтана дестинация. Видях оферти за екскурзии, но от Украйна.

User avatar
LVA
Posts: 58
Joined: Sun Nov 15, 2015 2:00 pm
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Гайгеров брояч

Postby LVA » Sat Feb 09, 2019 5:32 pm

За екскурзии - мисля, че няма от България. Аз съм ходил, но тогава си букнах екскурзията онлайн и тя стартираше от Киев (подробности - тук). Т.е. докарването до Киев трябва да си го организирате, примерно със самолет (тогава имаше полети София-Киев на WizzAir, сега не знам как е).

chernobyl
Posts: 3
Joined: Sat Feb 09, 2019 4:28 pm

Re: Гайгеров брояч

Postby chernobyl » Sat Feb 09, 2019 6:01 pm

Чудесен и полезен разказ! Ваш ли е? Поздравления!
При мен лошото е, че не знам нито руски, нито украински, нито английски и не знам как ще се оправям, ако някога отида.
Имаше в интернет клипче на един очевидно мразещ себе си човек, който тестваше цезий-137, разтворен във вода в едно малко шишенце. Имаше един стрелкови брояч в близост, който пищеше интензивно дори когато още не беше разопаковано шишенцето, а беше наистина доста яко опаковано!

User avatar
LVA
Posts: 58
Joined: Sun Nov 15, 2015 2:00 pm
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Гайгеров брояч

Postby LVA » Sat Feb 09, 2019 8:31 pm

Да, ходих там през 2013-та.

Но наистина не е препоръчително без да знаете поне английски или руски.


Return to “Geiger counter”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest