FAQ: Често задавани въпроси и проблеми

Въпроси и отговори за гайгер-мюлеровия брояч на LVA
User avatar
LVA
Posts: 82
Joined: Sun Nov 15, 2015 2:00 pm
Location: Sofia, Bulgaria

FAQ: Често задавани въпроси и проблеми

Postby LVA » Mon Jun 06, 2016 1:28 am

В тази тема са описани често задаваните въпроси и проблеми свързани с гайгеровия брояч.

Q1. Проблем с дисплея: докато работи, постепенно избледнява едната цифра на седем сегментния дисплей и след време изгасва съвсем
А1. Причината е, че дисплеят не дава идеален контакт с рейките, на които сме го качили. Пробвайте да го натиснете надолу към платката, би трябвало да се оправи. Не е нужно да разглобявате нищо, просто натиснете плексигласа над дисплея с пръсти (стиснете целия брояч), плексигласът ще се огъне достатъчно, за да натисне дисплея надолу. Проблемът се отнася само за броячи със серийни номера 016 до 024 и е коригиран в последващите партиди.

Q2. В домашни условия, уредът има големи вариации в показанията (от 0.09 до 0.21). Какво причинява тази голяма разлика?
A2. Това поведение е нормално и е в следствие на случайния характер на разрядите (вижте също въпрос №7). Усредняването е 1 минута, което за ниски нива на радиация не е много и има голяма вариация. На по-високи нива на радиация, ефектът от случайността на ядрените разпади става по-малко значим и индикацията е по-консистентна.

Препоръчваме за прецизни измервания на дадена област да се правят засичания в режим "чист ГМ брояч" за интервали от време от над 20 минути. Броячът се пуска, оставя се да работи време Х минути, след което се засича броя разряди, които е отчел за това време. Ако бройката е C, то средният радиационен фон за това време е (C*0.0057)/X µSv/h. Вижте тази страничка за подробни инструкции как се правят този вид измервания, и онлайн калкулатор, който може да ви бъде от полза.

Q3. На някои места СБМ-20 е споменаван като по-точен от СТС-5. Какви наблюдения имате върху това твърдение? И освен цената, СТС-5 дали има някакво друго преимущество?
A3. Сензорите СБМ-20 и СТС-5 са изключително подобни като характеристики. Ние сме правили измервания на фонови нива и тръбите СБМ-20 отчитат същите количества частици като СТС-5. Възможно е производствената вариация да им е различна, но при всички случаи СТС-5 тръбите, които са минали през нас, не са били с нищо по-лоши. Поради факта, че са идентични като чувствителност и геометрия, СБМ-20 и СТС-5 са взаимозаменяеми, като подмяната не изисква никакви промени по уреда.

Q4. Уредът улавя ли алфа лъчение?
A4. Типът на засичаните частици зависи от използваните тръби. СБМ-20/СТС-5 тръбите улавят бета и гама лъчение, което върши работа за повечето източници. За нискоенергийни бета и алфа частици броячът може да се закачи към тръба СБТ-9 (или подобна), за съжаление не по съвсем тривиален начин. Иначе не е нужно да се правят модификации по уреда - напрежението на СБТ-9 е съвместимо с това на другите съветски тръби. За съжаление, нямаме такива в наличност.

Q5. Възможно ли е уредът да бъде захранен с адаптер? Вие предлагате ли такива захранвания (платки или адаптер) и на каква цена?
A5. Да, може да се захранва с адаптер. Всеки стабилизиран адаптер между 2.7 и 3.3V ще свърши работа.
Не предлагаме такива захранвания, но можем да препоръчаме този.
Предвид ниската консумация и относително непретенциозния характер на уреда, обаче, би следвало абсолютно всеки AC-DC адаптер да свърши работа.

Q6. Ако уредът се остави да работи само на примигващ режим, без звукова или светлинна цифрова индикация, дали ще работи дълго време на батерии?
A6. С изключени звукова и светлинна индикация издържа около седмица на алкални батерии. С литиеви батерии Energizer Lithium би следвало да издържи над 8.5 дни.

Q7. Каква е точността на уреда и има ли нужда от периодично калибриране?
A7. Краткият отговор: "точността е достатъчна".

Дългият отговор е, че заради описаният тук статистически проблем, за измерване на фонови източници калибрирането не би помогнало много. Измервали сме каква е производствената вариация в чувствителността на тръбите и според нашите тестове тя е около ±5% в най-лошия случай, но вероятно е по-малка, понеже резултатите са леко противоречиви и могат да зависят от друг неизвестен параметър.
По въпроса за калибрирането - възможно е с времето тръбата да промени чувствителността си, но тук става дума за над 10 години време и няколко процента промяна. Стига да не се случи нещо драстично (например да спре въобще да отчита радиация, или да показва фонови нива под 0.04 или над 0.40), тръбата е наред и няма нужда от корекции.
За следващите партиди броячи разработваме процедура за оценяване и премахване на вариацията в чувствителността на тръбите и разбира се ще се похвалим, когато това стане реалност.

Q8. Годност на тръбите?
A8. Много години - тези тръби са произведени 70-те и 80-те години, като от тогава не са мръднали.

Q9. Ако уредът е изключен, тръбата пак ли се амортизира?
A9. Няма никакво значение дали е под напрежение или не.

Q10. Уредът има ли нужда от специална грижа?
A10. Стандартните - да не се изпуска, да не се излага на кондензираща влага и т.н. Основното тук е да се има предвид, че тръбата е крехка - т.е. лош удар по нея или в следствие на изпускане може да я убие.

anthill
Posts: 10
Joined: Sat Apr 25, 2020 5:41 pm

Re: FAQ: Често задавани въпроси и проблеми

Postby anthill » Mon Dec 07, 2020 10:29 am

Здрвейте,
във връзка с въпрос 4 и алфа лъчение.
Попадна ми тръбичка СБТ-9. Можете ли да обясните как бих могъл да я ползвам с брояча (v2.2)?

User avatar
LVA
Posts: 82
Joined: Sun Nov 15, 2015 2:00 pm
Location: Sofia, Bulgaria

Re: FAQ: Често задавани въпроси и проблеми

Postby LVA » Mon Dec 07, 2020 10:47 am

Здравейте,
щеше да е хубаво да може тръбата просто да легне в стандартните клипсове в брояча, обаче за алфа лъчение обикновено се цели прозорчето да е почти допряно до измерваната проба.

Можем да препоръчаме да направите модификация с проводници от тръбата, подобна на описаната тук: http://arduino-geiger-pcb.blogspot.com/ ... -tube.html

Положителният проводник трябва да се запои от + клипса, а отрицателният може от коя да е от отрицателните дупки (примерно маркираната J3).

По принцип и на нас са ни интересни тези тръби (взели сме си и ние няколко броя), но не сме измислили идеален начин да ги ползваме. Въртят ни се идеи да си 3D-принтираме една тръбичка с ръкохватка и СБТ-9-ката да влиза вътре.


Return to “Geiger counter”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest