В главата ми се върти един въпрос

Въпроси и отговори за гайгер-мюлеровия брояч на LVA
Petar
Posts: 1
Joined: Mon Apr 27, 2020 12:32 pm

В главата ми се върти един въпрос

Postby Petar » Mon Apr 27, 2020 12:51 pm

Здравейте,
Първо ви поздравявам за положения труд за създаването на това устройство. Работи и изглежда добре.
В главата ми се върти един въпрос, който реших да ви задам. Има ли някакъв шанс измервателната тръбата, някога да е била на място със силна радиация и сега тя да е източник на лъчение?

User avatar
LVA
Posts: 78
Joined: Sun Nov 15, 2015 2:00 pm
Location: Sofia, Bulgaria

Re: В главата ми се върти един въпрос

Postby LVA » Mon Apr 27, 2020 1:02 pm

Тръбите, които идват с броячите са т.нар. "New Old Stock" - произведени са някога, стояли са години в някакъв склад, и след което са пуснати за продажба. Обикновено идват в картонена кутийка с ОТК щампи. Разбира се, няма гаранции и можем само да се досещаме за историята на тръбите. И все пак:

Това, което предполагате изисква да е взета тръба от оборудване, което е било подложено на изключително силна йонизираща радиация (достатъчно, че да трансмутира елементите по метала на тръбата). Например тръба в активната зона на реактор, която да е била извадена от там и пусната в продажба.
Макар и да няма нищо невъзможно на този свят, вероятността да е станало нещо такова е много малка - в активната зона на реактор, далеч не само тръбата ще е станала радиоактивна от бомбардировката, всичко става радиоактивно там. Респективно ваденето на части е опасно и скъпо начинание. Да се предприеме с цел препродажба на оборудването за няколко долара ми се вижда крайно невероятен сценарий :)


Return to “Geiger counter”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest