Здравейте!
Отскоро съм любител на радиоактивността и преди около месец си купих от един човек гайгеров брояч кит 11.0.1 с тръба SBM-20, сглобен от него в пластмасова кутийка. Днес купих чорапче за петромакс, но не отчете почти никакво завишение (от фонова радиация около 0,15 микросиверта за час се вдигаше до 0,2 максимум). Такива чорапчета съдържали торий и в близост дозиметрите отчитали повишена радиация. Да, ама при мен не се случи баш така. Вие как мислите - проблем с брояча или празни притеснения?
Поздрави!
Гайгеров брояч
- LVA
Re: Гайгеров брояч
Здравейте,
напълно възможно е съвременните къмпинг лампи да не са с торий, например вижте второто мнение тук. Аз също бях чувал такова нещо.
Но може да си купите волфрамови пръчки за заваряване с добавен 2% торий, има ги в повечето заваръчни магазини, аз моята си я купих от Редко ООД в Дружба. Ето тук можете да видите как тестваме един от нашите броячи с нея.
напълно възможно е съвременните къмпинг лампи да не са с торий, например вижте второто мнение тук. Аз също бях чувал такова нещо.
Но може да си купите волфрамови пръчки за заваряване с добавен 2% торий, има ги в повечето заваръчни магазини, аз моята си я купих от Редко ООД в Дружба. Ето тук можете да видите как тестваме един от нашите броячи с нея.
-
Видях клипчето. Стойностите не са много високи, въпреки че пръчката се допира плътно до тръбата. Не ми се ще да разглабям всеки път кутийката само за да тествам. Ако ползвам някой източник на по-висока радиация е опасно. То и без това няма откъде да намеря такъв...
Тестваните чорапчета на клипчетата в интернет явно съдържат голямо количество торий, защото показанията на броячите са доста високи (до няколко микросиверта/час). Това чорапче, което аз купих, е за 80 ст. от местната железария. Имаше някакви надписи по опаковката, но бяха на китайски.
Успокоих се, защото се бях стреснал да не би да има някакъв проблем брояча, макар че за този един месец е работил нормално (поне така мисля, защото все пак отскоро се занимавам с такива неща).
Имам и един друг въпрос - случайно да знаете дали от България се правят екскурзии до Припят и Чернобил? Това е моя мечтана дестинация. Видях оферти за екскурзии, но от Украйна.
Тестваните чорапчета на клипчетата в интернет явно съдържат голямо количество торий, защото показанията на броячите са доста високи (до няколко микросиверта/час). Това чорапче, което аз купих, е за 80 ст. от местната железария. Имаше някакви надписи по опаковката, но бяха на китайски.
Успокоих се, защото се бях стреснал да не би да има някакъв проблем брояча, макар че за този един месец е работил нормално (поне така мисля, защото все пак отскоро се занимавам с такива неща).
Имам и един друг въпрос - случайно да знаете дали от България се правят екскурзии до Припят и Чернобил? Това е моя мечтана дестинация. Видях оферти за екскурзии, но от Украйна.
- LVA
За екскурзии - мисля, че няма от България. Аз съм ходил, но тогава си букнах екскурзията онлайн и тя стартираше от Киев (подробности - тук). Т.е. докарването до Киев трябва да си го организирате, примерно със самолет (тогава имаше полети София-Киев на WizzAir, сега не знам как е).
-
Чудесен и полезен разказ! Ваш ли е? Поздравления!
При мен лошото е, че не знам нито руски, нито украински, нито английски и не знам как ще се оправям, ако някога отида.
Имаше в интернет клипче на един очевидно мразещ себе си човек, който тестваше цезий-137, разтворен във вода в едно малко шишенце. Имаше един стрелкови брояч в близост, който пищеше интензивно дори когато още не беше разопаковано шишенцето, а беше наистина доста яко опаковано!
При мен лошото е, че не знам нито руски, нито украински, нито английски и не знам как ще се оправям, ако някога отида.
Имаше в интернет клипче на един очевидно мразещ себе си човек, който тестваше цезий-137, разтворен във вода в едно малко шишенце. Имаше един стрелкови брояч в близост, който пищеше интензивно дори когато още не беше разопаковано шишенцето, а беше наистина доста яко опаковано!
- LVA
Да, ходих там през 2013-та.
Но наистина не е препоръчително без да знаете поне английски или руски.
Но наистина не е препоръчително без да знаете поне английски или руски.
-
Здравейте отново!
На мой приятел много му харесваше брояча, който си бях взел преди месеци, и за рождения ден му го опаковах и му го подарих. Зарадва се много. Аз пък реших да си поръчам "Мастер-1" от Украйна от надежден търговец на дозиметри. Днес ми дойде пратката, взех си я и всичко точно, но нещо се опитва да се бъзичка уредът с мен - при отчет ми излизат само нули (0,00 микросиверта за час). Понякога при превлючване зацепи някъде и започва да отчита с нормални стойности, различни от 0. Смених батериите с чисто нови, потистих хубаво с WD-40 прекъсвача за включване и изключване, както и пластинките за батериите, но пак същата работа.
Според вас къде може да е проблемът, ако има такъв, и как може да се отстрани? Или пък просто още не съм му хванал цаката на това устройство?
Благодаря предварително и поздрави!
На мой приятел много му харесваше брояча, който си бях взел преди месеци, и за рождения ден му го опаковах и му го подарих. Зарадва се много. Аз пък реших да си поръчам "Мастер-1" от Украйна от надежден търговец на дозиметри. Днес ми дойде пратката, взех си я и всичко точно, но нещо се опитва да се бъзичка уредът с мен - при отчет ми излизат само нули (0,00 микросиверта за час). Понякога при превлючване зацепи някъде и започва да отчита с нормални стойности, различни от 0. Смених батериите с чисто нови, потистих хубаво с WD-40 прекъсвача за включване и изключване, както и пластинките за батериите, но пак същата работа.
Според вас къде може да е проблемът, ако има такъв, и как може да се отстрани? Или пък просто още не съм му хванал цаката на това устройство?
Благодаря предварително и поздрави!
- LVA
Здравейте,
след като е показвал отчети, значи тръбата е наред.
Ако има регулиране на напрежението на тръбата, може би трябва да се повиши.
Другият вариант е уреда да е пострадал при транспорта - дрънчи ли на нещо като се раздруса?
Другият вариант е уреда да е пострадал при транспорта - дрънчи ли на нещо като се раздруса?
-
LVA wrote:Здравейте,
Не, нищо не дрънчи. Беше опакован грижливо. Регулиране на напрежението не знам дали има, трябва да се види схема. Не разбирам много от електроника и се извинявам, ако въпросът ми е глупав - с променлив резистор ли би трябвало да се регулира то?
Като поразръчкам батериите и пластинките с фина отвертка, хване та тръгне. Отчитанията са напълно нормални - 0,15-0,20. Времето за отчет на това устройство е 35-36 секунди, като през това време в горния десен ъгъл на дисплея премигва "СЧ". Когато цикли на нулата, отново премигва "СЧ".
https://www.youtube.com/watch?v=2s31NxewFnc - От този човек купих този брояч.
- LVA
Вероятно има студена спойка на пластинките на батерията. Или нещо друго не дава добър контакт. Най-добре да питате производителя, разбира се.