Сравнение на Terra MKS-05 с LVA Geiger Counter v2.1

Въпроси и отговори за гайгер-мюлеровия брояч на LVA
LZ1FW
Posts: 9
Joined: Fri Nov 03, 2017 4:41 pm

Сравнение на Terra MKS-05 с LVA Geiger Counter v2.1

Postby LZ1FW » Fri Nov 03, 2017 5:15 pm

Сравнение на гайгермюлерови броячи: Terra MKS-05 и LVA Geiger Counter v2.1
https://youtu.be/itAGNmNYieM

Извинявам се за евентуални неточности в дикторския текст. Записа бе нережисиран и спонтанен.

Късно видях, че форумът има отделна секция на български език. След малко ще премахна дублиращата тема от английската секция.

Поздрави

Сашо

User avatar
LVA
Posts: 82
Joined: Sun Nov 15, 2015 2:00 pm
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Сравнение на Terra MKS-05 с LVA Geiger Counter v2.1

Postby LVA » Sat Nov 04, 2017 11:46 am

Здравейте,

благодарим за интересното сравнение, което сте направили. Като оригинални разработчици на уреда се чувстваме длъжни да коментираме някои от нещата, които казвате :)

Първо, да уточним, че китът не е на Роботев - те го продават, но разработката и производството е наше (на ЛВА) :)
Забележките ви за шаването на показанията и различните алгоритми са верни. Използваният алгоритъм в нашия кит е съвсем прост и се базира на усредняване на гайгер-мюлеровите разряди за някакъв прозорец от време, дължината на който е зависима от радиационния фон, но е най-много една минута. За това време, при "домашни" радиационни нива, средната стойност може да варира много - ±40%, както е видимо и от вашия клип. Дължината на прозореца може да се увеличи, но това си има своите проблеми, например увеличава времето за първоначално натрупване, а за съществено подобрение на точността ще е необходимо това време да стане неприемливо дълго. При генерална промяна на алгоритъма, китът може да се направи да се държи като TERRA-та, и това е включено в бъдещите ни планове.

Подробно за проблемите с вариацията сме написали статия, която препоръчваме на всички заинтересовани от тематиката: http://lva.bg/support/geiger-counter/calculator/
В същата статия има описан подход и калкулатор за точни измервания (резултатите от които биха били с поне същата точност като TERRA-та), при който се използва избран от потребителя прозорец за усредняване.

Имайте предвид, че нашият кит е замислен основно като мултифункционално устройство с много възможности за свързване към по-сложен уред, например през серийния интерфейс (към PC, Raspberry Pi, Arduino, ...), или pulse out интерфейса - например към приложението Geiger Bot, както е показано тук.
Както виждате, тези опции позволяват да се ползва по-сложен алгоритъм и да се показват повече данни - включително "% грешка". Отбелязваме го, понеже това е важен индикатор, който много ни се иска да можехме да показваме на дисплея на кита, но няма как (мястото не стига, а пък друг дисплей, който хем да изглежда добре, хем да има допълнителното пространство, би направил уреда неприемливо скъп).

Ще се радваме да отговорим на вашите въпроси относно кита и радиационните измервания като цяло.
ПС Копие от горния коментар сме постнали и под вашето youtube видео, с цел да стигне до повече хора.


Return to “Geiger counter”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest