Благодаря за разяснението, сега всичко е ясно!
поздрави
PC софтуер към брояча
-
Re: PC софтуер към брояча
Това означава ли, че няма начин да се четат данни в реално време от RAM? 

- LVA
mhm7893 wrote:Това означава ли, че няма начин да се четат данни в реално време от RAM?
Натрупаните данни в първите 20 минути от пускането на брояча стоят в RAM и не могат да бъдат директно прочетени. Трябва да се изчака да минат тези 20 минути, преди да се появят налични за изтегляне.
Но все пак, ако броячът е включен към PC, независимо дали е преди или след 20те минути, броячът винаги си изпраща текущите данни за фон по серийния интерфейс - един data point всяка секунда. Това би следвало да е достатъчно?
-
Как бих могъл да чета този data point? Някакъв пример като source code snippet без значение езика за реализация (C/C++, Python, etc)?
- LVA
Добавихме примерен Python скрипт.
Всяка секунда броячът изписва по един ред със стойности, така че ако отворите серийния порт на (примерно под Linux: "miniterm.py /dev/ttyUSB0 9600") ще видите да се изписват тези данни с честота един ред в секунда, например:
Примерният скрипт по-горе чете тези данни и извлича първото число (CPS - counts per second), и го трупа в 5-минутен буфер, като изписва средния брой разряди в минута през 15-секундни интервали. За детайли, разгледайте кода на скрипта - съвсем прост е
Разбира се, може вместо да се печатат данните на stdout, да се пращат някъде в интернет, или да се визуализират на табло, каквото ви хрумне.
Всяка секунда броячът изписва по един ред със стойности, така че ако отворите серийния порт на (примерно под Linux: "miniterm.py /dev/ttyUSB0 9600") ще видите да се изписват тези данни с честота един ред в секунда, например:
Code: Select all
CPS, 1, CPM, 21, uSv/hr, 0.11, SLOW
CPS, 0, CPM, 21, uSv/hr, 0.11, SLOW
CPS, 0, CPM, 21, uSv/hr, 0.11, SLOW
CPS, 1, CPM, 22, uSv/hr, 0.12, SLOW
CPS, 2, CPM, 24, uSv/hr, 0.13, SLOW
CPS, 1, CPM, 25, uSv/hr, 0.14, SLOW
CPS, 1, CPM, 26, uSv/hr, 0.14, SLOW
...
Примерният скрипт по-горе чете тези данни и извлича първото число (CPS - counts per second), и го трупа в 5-минутен буфер, като изписва средния брой разряди в минута през 15-секундни интервали. За детайли, разгледайте кода на скрипта - съвсем прост е

Разбира се, може вместо да се печатат данните на stdout, да се пращат някъде в интернет, или да се визуализират на табло, каквото ви хрумне.
-
Здравейте!
Реших да използвам тази тема, вместо да отварям нова - надявам се OP няма против.
Наскоро си поръчах брояча (даже още не е дошъл), но бих искал в един момент да го вържа към PC. Доколкото разбирам, за целта трябва да си взема FTDI платка. Въпросът ми е какъв допълнителeн кабел ми трябва за свързването от платката към PC?
Реших да използвам тази тема, вместо да отварям нова - надявам се OP няма против.
Наскоро си поръчах брояча (даже още не е дошъл), но бих искал в един момент да го вържа към PC. Доколкото разбирам, за целта трябва да си взема FTDI платка. Въпросът ми е какъв допълнителeн кабел ми трябва за свързването от платката към PC?
-
Аз взех FDTI платката и кабела от Роботев. Кабела е USB-A към mini USB-A.
- LVA
-
mhm7893, LVA - благодаря за информацията!
Остава да си поръчам платката, а такъв USB кабел мисля, че имам някъде...
Остава да си поръчам платката, а такъв USB кабел мисля, че имам някъде...