Проблем с комуникацията при сглобяване

Въпроси и отговори за часовника с газоразрядни индикатори на LVA
KristiyanK

Проблем с комуникацията при сглобяване

Postby KristiyanK » Sat Aug 19, 2023 3:15 pm

Здравейте,
Първо искам да кажа колко много се радвам, че съществува такъв продукт и то създаден в България. От години му се канех и приятели ме изненадаха с комплект за запояване за рождения ми ден и от тогава нон-стоп го "сглобявам" :D

Всичко вървеше точно - инструкциите са много подробни и добре написани. Стигнах до първата тестова "стъпка" и там всичко беше наред - 11.96V на D2 и 170V на TP1. На следващата тестова стъпка също всичко беше наред - 5V на Pin 20 на IC3 и 5V на HP6. Така беше и при следващата тестова стъпка - LED1 мигаше след като поставих IC3.

Обаче при следващото тестване където LED1 трябва да мигне за кратко, не беше така :( При мен, LED1 остава светнато за 8 секунди, след което премигва и се повтаря този цикъл от 8 секундно светене.

Реших все пак да продължа, защото като цяло ми беше супер интересно и само да запоявам и завърших както долната, така и горната платка. Обаче проблемът все още беше един и същ - 8 секунди светене и премигване. Като включих горната платка (изцяло запоена с ИН-12 лампи), на тях свети постоянно 00 03 86, което съвпада с версията на firmware-a (предполагам е просто някакво safety). Направи ми впечатление, че понякога вместо тези 8-секундни светения, че почва да мига "постоянно", като това мигане в повечето случаи се връща към 8-секундното, ако изключа и включа захранването отново.

Преминах през списъкът за елементи на долната и горна платка, като проверих дали не съм случайно объркал нещо, но уви - всичко изглежда както по инструкциите.

Ще се радвам ако имате някакви препоръки какво мога да направя като troubleshoot-ване, за да намеря какво съм оплескал. Не запоявам за пръв път, но е определено първия ми по-комплексен проект и ми се ще много да го подкарам като постоянна декорация на бюрото ми!

Благодаря предварително!

LVA

Re: Проблем с комуникацията при сглобяване

Postby LVA » Sat Aug 19, 2023 5:39 pm

Разгледайте всичко около часовникарския чип DS1307:
  • добре ли са запоени крачетата му (или крачетата на цокъла, ако ползвате цокъл)
  • пак ако ползвате цокъл: добре ли е вкаран в цокъла - дали няма някое подгънато краче
  • добре ли са запоени околните компоненти - кварц, държач на литиевата батерия
  • проверете дали напрежението от литиевата батерия стига до DS1307 (на пинове 3 и 4)
  • добре ли са запоени двата pull-up резистора R11 и R12
  • какви са напреженията на двете дебъг площадки наблизо: SCL и SDA (измерете ги спрямо GND)

По всяка вероятност основният микроконтролер не успява да си комуникира изобщо с DS1307. Например SCL линията е логическа 0 поради някое късо или проблем в свързването на DS1307, PIC-а си мисли, че влиза в clock stretching и зависва докато не го рестартира watchdog-а.

KristiyanK

Postby KristiyanK » Sat Aug 19, 2023 7:22 pm

Много благодаря за бързия отговор! Радвам се, че въпреки малката натовареност на форума, се поддържа бърза и директна комуникация! :)

Реших да разгледам пак по-добро спойките, като минах повторно през тези, които ми се видяха съмнителни. Сложих и наново всички IC-та на местата им (за всички използвах цокли - you can never be too sure :D ).
Не знам кое точно (може би комбинацията от тези две действия), но при повторно тестване след това, при включване на захранването, лампичката премигва набързо и изгасна!

След това монтирах отново горната платка и вече часовникът си работеше точно както пише в ръководството! Успях да настроя час и дата, както и да вляза в системното меню да пипна някои настройки по мое желание.

Много благодаря отново за този продукт, надявам се някой ден да се сдобия и с гайгеровия брояч, защото ми се струва също много интересен!

Ето и две снимки (на светло и тъмно) на готовия продукт :) :
Image

Image

П.С знам, че съм обърнал полът на рейките, но го разбрах чак след като видях друг подобен пост тук за обърнати рейки :D

LVA

Postby LVA » Sat Aug 19, 2023 7:32 pm

Вероятно е имало някоя студена спойка :)

Напрежението на лампите ми изглежда малко високо, така светят ярко и отчетливо, разбира се (както се вижда на снимките), но ако искате да изкарат най-много години, пипнете го малко надолу. В ръководството пише конкретно:

"Препоръчваме да използвате най-ниското напрежение, при което не се наблюдават проблеми с работата на лампите."

Та може да намалите напрежението докато не срещнете проблеми, и след което да го увеличите, докато изчезнат.
Все пак е и въпрос на вкус; оставяме преценката на вас.

Return to “Nixie clock”