Включих часовника за тест и в крайна сметка светят само първите две глим лампи, вторите две мигат, а останалите - изобщо. На този етап може да са се объркали много неща по горната платка, затова моля за помощ тук, ако някой успее да установи проблема само по тази оскъдна информация
Светят само глим лампите
-
prxy
Светят само глим лампите
Здравейте, имах проблем с e-line транзисторите на горната платка - късно прочетох, че формата им е нестандартна и трябваше да ги разпоя. Разпояването беше трудно и с транзисторите си заминаха и някои от металните падове на отворите, в които влизат крачетата. Тъй като сметнах, че може да са изгорени от нагряването при премахването им, закупих нови за подмяна, BS107A TO-92 този път. При запояване спазих ориентацията, означена на платката.
Включих часовника за тест и в крайна сметка светят само първите две глим лампи, вторите две мигат, а останалите - изобщо. На този етап може да са се объркали много неща по горната платка, затова моля за помощ тук, ако някой успее да установи проблема само по тази оскъдна информация
- LVA
Re: Светят само глим лампите
Здравейте,
по принцип объркването на ориентацията на BS107 транзисторите вероятно ги е утрепало, та те трябва да се сменят, което сте и направили, т.е. били сте на прав път. Вероятно другите неща по платката са здрави, но предвид откъртените площадки, ремонтът на платката не е препоръчителен или най-малкото трябва да се направи от специалист и ще отнеме немалко време. Затова препоръчваме направо да се запои нова платка.
От Роботев ми казаха, че сте се свързали с тях, и сме предложили оферта за запоена горна платка. Алтернативно можем да помислим за вариант да съберем мини кит само с горна платка и елементите към нея, без дешифраторите и лампите - тях си ги имате и по всяка вериятност са здрави.
по принцип объркването на ориентацията на BS107 транзисторите вероятно ги е утрепало, та те трябва да се сменят, което сте и направили, т.е. били сте на прав път. Вероятно другите неща по платката са здрави, но предвид откъртените площадки, ремонтът на платката не е препоръчителен или най-малкото трябва да се направи от специалист и ще отнеме немалко време. Затова препоръчваме направо да се запои нова платка.
От Роботев ми казаха, че сте се свързали с тях, и сме предложили оферта за запоена горна платка. Алтернативно можем да помислим за вариант да съберем мини кит само с горна платка и елементите към нея, без дешифраторите и лампите - тях си ги имате и по всяка вериятност са здрави.
-
prxy
Благодаря за отговора. Аз на този етап съм много "за" готова платка, но както казах и на служителя, с когото говорих, съм с разменени места на гнездовата и мъжката рейка, които свързват двете платки, т.е гнездовата ми е запоена към горната. По тази причина си мисля, че готовата, която можете да ми предложите, няма да свърши работа и ще трябва да се оправя с нужните елементи и нова горна платка.
Възползвам се от случая и да попитам дали тези разменени рейки са проблем, за да знам дали направо да не го замразя този проект 
- LVA
Разменените рейки изобщо не са критичен проблем. Ще работи и така. Сглобяването на двете платки ще е една идея по-неудобно, но нищо съществено, часовникът ще си работи.