Page 1 of 1

Звукова активация, бъг?

Posted: Tue Mar 27, 2018 7:42 pm
by zaphod
Здравейте, забелязах че въпреки настройката на потенциометъра на супер чувствително, часовника пак спира от време на време, като почти моментално се активира пак. Аз се намирам в стаята и генерирам шум постоянно.
Идеята ми като цяло е, докато съм в стаята часовника да свети постоянно, а когато няма никой да спира, затова съм го направил да се включва от слаби шумове. В общи линии работи както искам но по неясни причини спира от време на време.

Поздрави.

Re: Звукова активация, бъг?

Posted: Tue Mar 27, 2018 10:31 pm
by LVA
Здравейте,

не е бъг, нарочно е написано така.
Има (поне) два начина да се направи звуковата активация, в зависимост дали часовникът следи за силни звуци само докато спи, или по всяко време:

Вариант А: Часовникът работи 10 минути (фиксирано), след което заспива. Докато спи, следи за звуци и при първия звук над прага се събужда - след което е активен още 10 минути и т.н.
Вариант Б: Часовникът следи за звуци дори когато е буден, и поддържа 10-минутен таймер. Ако няма звуци над прага, таймерът постепенно се увеличава, но при всеки силен звук го ресетира обратно до 0. Чак ако минат 10 минути тишина, часовникът заспива и се буди при следващият силен звук.

Вероятно очаквате часовникът да работи по алгоритъм Б, но той е програмиран по алгоритъм А. Причината е, че по време на разработката му бяхме написали функция за статистика, която да отмерва по колко часа на ден "работа" му се събират и тествахме в домашни условия и двата алгоритъма. Алгоритъм Б трупаше доста повече време, което увеличаваше прогнозния "разход" на лампите и донякъде обезсмисляше screensaver функцията. Не помня точните числа, но разликата беше значителна и решихме да оптимизираме за дълговечност на лампите :)

Re: Звукова активация, бъг?

Posted: Wed Mar 28, 2018 10:11 pm
by zaphod
Разбрах, да, очахвах алгоритъм Б. Принципно лампите ги гледам, че са по 10 долара май за 6 в ибей, освен това аз през повечето време съм на работа или спя, така че я му се натрупат 4-5-6 часа я не. Отделно го държа на 3та степен на яркост и съм ги сложил на 150Волта. Не мисля че ще се изхабят скоро.
Не ми е проблем, просто ми беше интересно защо се получава. Принципно мислех въобще да изключа скрийнсейвъра но така пък е пълно разхищение, предвид че няма кой да го гледа по 18 часа на ден :)

Поздрави.