Всички лампи светят с повече от една цифри.

Въпроси и отговори за часовника с газоразрядни индикатори на LVA
XeDoX

Всички лампи светят с повече от една цифри.

Postby XeDoX » Sun Dec 28, 2025 9:32 am

Здравейте. Получих чудесен коледен подарък от жена ми, който сглобих максимално бързо.
Попаднах на форума, прочетох ЧЗВ и проблеми , но не установя каква е причината на проблема.

Виждам,че часовника функционира - успявам да вляза в сервизно меню, да настройвам час/дата до колкото може да се ориентирам. Но при всички двойки лампи светят по две цифри - т.е. ако трябва да показва 01 светят едновременно 00 и 11 и в двойката. При други комбинации светят по две или повече цифри едновременно и винаги каквото свети на лява лампа - свети и на дясна лампа от двойка. Не знам лампите за секундите дали трябва да мигат,но при мен светят постоянно. Когато пусна часовника ненастроен мига с 00 : 00 : 00 , но не гаси цифрите,а само сменя силата на светене. Друг интересен момент е,когато влезе в скрийсейвър - гаси лампите,остават да светят само тези на секундите,след като натисна бутон часовника се събужда,светят случайни цифри и започват да прециклят с увеличаваща се честота докато не се върне в обичайното му положение. Интересното е,че тогава докато циклят светят катко трябва,без да светят по няколко лампи.

Ето клип,който по-добре ще опише проблема от мен. Не се стряскайте, малкия се събуди точно като започнах да снимам.

https://www.youtube.com/watch?v=0tiMa0VTcU4

При пин 2 и 5 от свързващата рейка имам 2.09 волта,което е в очакваните граници.
Платката е 1.05 , а серийния номер 135.

Благодаря предварително.

LVA

Re: Всички лампи светят с повече от една цифри.

Postby LVA » Sun Dec 28, 2025 9:38 am

Здравейте,

клипчето не се вижда - дава грешка, че е private.

Проблемът е най-вероятно в анодни транзистори (Q1-Q4 на горната платка).
Моля пратете снимка как са запоени. Вероятно на Q2 и Q4 е объркана ориентацията.

XeDoX

Postby XeDoX » Sun Dec 28, 2025 9:48 am

Клипчето още е в "processing" от YouTube ,не очаквах толкова бърз отговор :)

Image

LVA

Postby LVA » Sun Dec 28, 2025 10:05 am

probing.jpeg
probing Q2 Q4
probing.jpeg (309.85 KiB) Viewed 5358 times

Пробвайте да измерите с мултицет в режим диод какъв пад виждате между описаните в картинката двойки пинове. Червената стрелка е положителната сонда на мултицета, синята е за отрицателната. В тази посока трябва да виждате около 0.4-0.5V пад. В обратната посока (ако размените поляритета на сондите) би следвало да е безкрайност.

XeDoX

Postby XeDoX » Sun Dec 28, 2025 10:30 am

Нямам режим диод, но при 20V диапазон ми показва 0.36V на левия и 0.56V на десния диод.

LVA

Postby LVA » Sun Dec 28, 2025 10:43 am

Подозрението ми е, че транзисторите, които сте получили, са с разменен дрейн и сорс терминали. Гейтът е ОК, иначе нищо нямаше да работи.

Пробвайте да разпоите транзистори Q2 и Q4 и да ги завъртите наобратно, така че надписа BS107A да сочи напред, и да ги запоите наново. Това може би ще оправи цифрите, в който случай следва по същия начин да се завъртят и транзисторите за точките - Q5 и Q6.

XeDoX

Postby XeDoX » Sun Dec 28, 2025 1:32 pm

Струва ми се,че се доближавам до желания резултат. Като размених Q2 и Q4 не забелязах разлика, после обърнах и Q5 и Q6. Сега три от четири от лампичките на секундите мигат адекватно,а като премина през менютата - заработват и четирите. Все още светят по няколко цифри на лампите. Прегледах и презапоих всички спойки на горната платка. На мен ми изглеждат добре.

Ето как се държи в момента.
https://www.youtube.com/watch?v=ABzNmBzYtTE

LVA

Postby LVA » Sun Dec 28, 2025 1:47 pm

Чудесно, значи най-вероятно това е бил проблема. Възможно е Q2 и Q4 да са изгоряли като затворена верига, и заради това да не се вижда подобрение при цифрите. По всяка вероятност ще трябва да се сменят с нови транзистори. Ще обсъдя с колегите как до вас да стигнат 3-4 броя транзистори (нови, тествани), които да ползвате да замените вашите Q2 и Q4. Очаквайте ЛС.

XeDoX

Postby XeDoX » Sun Dec 28, 2025 3:04 pm

Чудесно,благодаря много !

LVA

Postby LVA » Tue Dec 30, 2025 2:04 pm

Допълнили сме FAQ с нов въпрос Q11, който отговаря на вашия проблем, и в следващите броячи ще слагаме едно малко листче, което да посочва за тази особеност на транзисторите BS107A.

Return to “Nixie clock”