Светят само глим лампите

Въпроси и отговори за часовника с газоразрядни индикатори на LVA
prxy
Posts: 2
Joined: Tue Dec 13, 2022 12:52 pm

Светят само глим лампите

Postby prxy » Tue Dec 13, 2022 1:01 pm

Здравейте, имах проблем с e-line транзисторите на горната платка - късно прочетох, че формата им е нестандартна и трябваше да ги разпоя. Разпояването беше трудно и с транзисторите си заминаха и някои от металните падове на отворите, в които влизат крачетата. Тъй като сметнах, че може да са изгорени от нагряването при премахването им, закупих нови за подмяна, BS107A TO-92 този път. При запояване спазих ориентацията, означена на платката.
Включих часовника за тест и в крайна сметка светят само първите две глим лампи, вторите две мигат, а останалите - изобщо. На този етап може да са се объркали много неща по горната платка, затова моля за помощ тук, ако някой успее да установи проблема само по тази оскъдна информация :?

User avatar
LVA
Posts: 82
Joined: Sun Nov 15, 2015 2:00 pm
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Светят само глим лампите

Postby LVA » Tue Dec 13, 2022 4:33 pm

Здравейте,

по принцип объркването на ориентацията на BS107 транзисторите вероятно ги е утрепало, та те трябва да се сменят, което сте и направили, т.е. били сте на прав път. Вероятно другите неща по платката са здрави, но предвид откъртените площадки, ремонтът на платката не е препоръчителен или най-малкото трябва да се направи от специалист и ще отнеме немалко време. Затова препоръчваме направо да се запои нова платка.
От Роботев ми казаха, че сте се свързали с тях, и сме предложили оферта за запоена горна платка. Алтернативно можем да помислим за вариант да съберем мини кит само с горна платка и елементите към нея, без дешифраторите и лампите - тях си ги имате и по всяка вериятност са здрави.

prxy
Posts: 2
Joined: Tue Dec 13, 2022 12:52 pm

Re: Светят само глим лампите

Postby prxy » Tue Dec 13, 2022 6:30 pm

Благодаря за отговора. Аз на този етап съм много "за" готова платка, но както казах и на служителя, с когото говорих, съм с разменени места на гнездовата и мъжката рейка, които свързват двете платки, т.е гнездовата ми е запоена към горната. По тази причина си мисля, че готовата, която можете да ми предложите, няма да свърши работа и ще трябва да се оправя с нужните елементи и нова горна платка. :| Възползвам се от случая и да попитам дали тези разменени рейки са проблем, за да знам дали направо да не го замразя този проект :D

User avatar
LVA
Posts: 82
Joined: Sun Nov 15, 2015 2:00 pm
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Светят само глим лампите

Postby LVA » Tue Dec 13, 2022 7:18 pm

Разменените рейки изобщо не са критичен проблем. Ще работи и така. Сглобяването на двете платки ще е една идея по-неудобно, но нищо съществено, часовникът ще си работи.


Return to “Nixie clock”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest